Nieuws

Nieuws

Sterrenkundige Stefan van der Jagt start in datateam van Kurtosis

Kurtosis heeft een nieuwe junior collega verwelkomd binnen het datateam: Stefan van der Jagt.

Met Stefan van der Jagt haalt Kurtosis een professional aan boord die eigenlijk altijd al wist dat hij zijn loopbaan graag in het datadomein wilde aftrappen. Al vroeg ontwikkelde Stefan een passie voor natuurkunde en wiskunde en het analyseren en werken aan complexe vraagstukken, waarbij data de basis vormt van mogelijke oplossingen.

Met zijn keuze voor Kurtosis kan Stefan zijn ambities in het datawerkveld nu combineren met het maken van maatschappelijke impact. Het Haagse Kurtosis werkt samen met publieke organisaties bij het verkrijgen van evidence-based inzichten en het verankeren van datagedreven werken.

Zo gaat Stefan bij Kurtosis aan de slag met data-engineering- en machine learning-toepassingen binnen onder meer de zorgsector. “Denk aan het ontwikkelen van clusteranalyses en voorspelmodellen voor de jeugdzorg, of het ontwikkelen van scans die zorgaanbieders meer grip geven op het zorgverleningsproces en de bedrijfsvoering”, legt Kurtosis-partner Johan Posseth uit.

“We zijn heel blij met de komst van Stefan”, geeft hij aan. “Leuk om te zien dat hij al direct slimme en ook hele praktische oplossingen heeft voor het verwerken van grote hoeveelheden data. En hij verrast ons met zijn kijk op hoe we machine learning direct kunnen toepassen binnen lopende opdrachten.”

Die waardevolle kennis en ervaring heeft Stefan meegebracht vanuit zijn studietijd. Na zijn bachelor in natuurkunde voltooide hij dit jaar zijn master in sterrenkunde, net als zijn bachelor aan de Universiteit Leiden.

“Hoewel je het misschien niet direct verwacht, gaat het in deze studie vooral om data en programmeren”, zegt hij over zijn master. “Het is daarom een uitstekende basis voor een baan in data science en engineering – want eigenlijk is sterrenkunde data science, maar dan in een heel specifiek gebied. Je begint bijvoorbeeld met optische of radiodata van sterrenstelsels. Hieruit haal je dan je onderzoeksgegevens en maak je verdere berekeningen.”

Voor zijn masterscriptie deed Stefan onderzoek naar een vraag die velen van ons zich weleens zullen hebben gesteld: hoe ver strekken sterrenstelsels zich uit? “Van sterrenstelsels zoals de Melkweg weten we dat ze ergens ophouden, maar van de grotere elliptische stelsels weten we dat niet. Door te kijken naar lichtprofielen heb ik onderzoek gedaan naar het fenomeen.”

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.