Informatiegestuurd werken in het sociaal domein

Tags:

datagedreven werken, sociaal domein
Klant:
gemeente Alphen aan den Rijn

Over het project

De gemeente Alphen aan den Rijn zet in op informatiegestuurd werken in het Sociaal Domein. Kurtosis heeft dit proces begeleid en ondersteund met behulp van de DatCan-methodiek, ontwikkeld door prof. Frans Feldberg (Vrije Universiteit) en Tom Pots (gemeente Zaanstad) om meer grip te krijgen op het vraagstuk.  

Vraag

Focus lag op drie thema’s binnen het domein Maatschappelijke ontwikkeling: 

1. Bestaanszekerheid als basis

2. Gelijke kansen vergroten

3. Gezond leven in een gezonde leefomgeving 

Dit zijn ook de pijlers die in het VNG-beleid centraal staan. Uitdaging is dat het brede begrippen zijn waar iedereen een ander beeld bij heeft. Wanneer zijn inwoners bijvoorbeeld bestaanszeker en hoe meten we dat? 

Aanpak en resultaat

Onze aanpak omvatte het identificeren van kansrijke dataprojecten binnen Maatschappelijke Ontwikkeling. We hebben sessies georganiseerd waarbij een diverse groep betrokken was, bestaande uit beleidsmedewerkers, ketenpartners, managers en data-analisten. Dit zorgde voor een gedeeld begrip en dezelfde uitgangspunten. 

Met behulp van de DatCan-methodiek hebben we vervolgens het ‘waarom’, ‘wat’, en ‘hoe’ van het datavraagstuk concreet gemaakt. Hieruit zijn key performance indicatoren (KPI’s) voortgekomen die we hebben opgenomen in een toegankelijk dashboard waarmee beleidsmedewerkers de voortgang kunnen volgen en effectiever beslissingen kunnen nemen. Zo biedt het dashboard naast inzichten voor de gehele gemeenten ook de mogelijkheid om wijken te vergelijken en de trend door de jaren heen te volgen.  

Contactpersoon

Wil je meer weten over het project of de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. 

Verantwoordelijk voor dit project zijn: Emma Stöger of Johan Posseth.