Nieuws

Nieuws

5 jaar data in het Sociaal Domein: kwestie van doen

“We wisten niet waar we vandaan kwamen, dan weet je ook niet waar je naartoe wilt. Data is daar zó belangrijk voor”, aldus Rob Engels, wethouder in Overbetuwe. Voor ons reden om terug te blikken met 2 pioniers in het sociaal domein.

Conny Kelly, projectleider Strategische Projecten Midden-Holland, schetst dat de eerste jaren in het teken stonden van de basis op orde krijgen. “De ontwikkeling in de afgelopen vijf jaar is dat we steeds meer data tot onze beschikking krijgen. Maar ook steeds meer het besef van wat we nog niet weten.” Ook Rob Engels benadrukt dat gemeenten de inhoudelijke kennis en data na de decentralisaties zelf hebben moeten opbouwen.

Ondertussen is het voor gemeenten duidelijker waarop je kan sturen, maar de noodzaak is ook veel groter. Voor Midden-Holland waren dit vooral kostenstijgingen die het urgent maakten om datagedreven te werken en te sturen. Belangrijke les hierbij is dat datagedreven werken geen doel op zich is. Kelly:”Combineer data met wat je inhoudelijk wil weten. Dus niet alleen data verzamelen om te verzamelen, maar altijd de vraag stellen: wat wil ik ermee en waar ga ik wat mee doen?”

Next steps

Gevraagd naar zijn wensen voor de komende jaren, geeft Engels aan Overbetuwe te kunnen vergelijken met andere gemeenten. Concreet noemt hij: “Die aansluiting van de regionale systemen is er nog niet, dat is nog een wenselijke stap.” Kelly geeft aan dat in de regio Midden-Holland er nog een uitdaging ligt om met behulp van data goed te kunnen sturen. “We willen een bepaalde beweging zien, en dat willen we terugzien in de data.”

Naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van Kurtosis, praten we op 9 december verder in het webinar Trends en tools datagedreven werken sociaal domein.

Benieuwd naar de uitkomsten van het webinar? Lees dan het hele artikel op Consultancy.nl.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.